AJUTĂ LA FORMAREA ORCHESTREI DE CAMERĂ HoS
Această orchestră a tinerilor muzicieni cu denumirea Orchestra de cameră Home of Strings se va remarca prin abordarea repertoriului specific muzicii de cameră și de Operă cu vârste între 19 și 29 de ani, ce oferă performanță și oportunități de dezvoltare profesională tinerilor muzicieni clasici remarcabili din toată România și NU numai. Dar cel mai important aspect este, că trebuie să le oferim toate condițiile ca această orchestră să nu devină o exportatoare de talente. Trebuie să fim exemplu pentru a fi râvnită de muzicienii din afara țării, nu muzicienii noștri să plece în afara țării.
Performanța se obține cu repetiții multe, ceea ce în țara noastră a devenit regulă sa se repete puțin, să se cânte același repetoriu, fără dedicație, fără emoție. Fără responsabilitate și devotament pentru meserie.
Trebuie să facem tot posibilul ca acestă orchestră să fie râvnită de toți soliștii si dirijorii din afara țării.
Și știu ca mă repet, dar trebuie. Nu va fi o orchestră exportatoare de talente. Vom face împreună tot ce este posibil ca minunații tineri să rămână cu mândire si respect de sine, la noi în țară.
Să vedem cum este în afara țării:
Germania
https://www.miz.org/musical-life-in-germany/download/MLiG-08-Lorber-Schick-Independent-Ensembles.pdf
... Pe lângă orchestrele finanțate din fonduri publice, Germania are sute de ansambluri și orchestre independente de diferite dimensiuni, cu combinații variabile de muzicieni şi repertoriu distinctiv, în special în domeniile muzicii vechi şi muzică contemporană. Ele formează o bază largă pentru activități diverse și diferențiate ce se găsesc în întreaga țară. Acestea fiind spuse, activitățile lor tind să fie centrate în orașele mari și conglomerațiile urbane. Sunt peste 40 de ansambluri de muzică contemporană numai în Berlin și aproximativ 25 în Köln specializate în muzică veche. O densitate similară a ansamblurilor de specialitate poate fi găsită și în Munchen, Hamburg și Freiburg . În plus, orchestre de cameră independente, adesea cu programe bazate pe muzică baroc, repertoriu preclasic şi clasico-romantic, se stabilesc frecvent în regiuni cu tradiții muzicale deosebit de bogate, precum Germania Centrală.
... Ansamblurile independente au devenit o parte integrantă în peisajul muzicii din Germania.
Una peste alta, fiecare scenă poate fi văzută cu o stabilitate și poate privi înapoi având o tradiţie şi o evoluţie substanţială. Cu toate acestea, situația lor (economică) continuă să ridice o gamă largă de provocări. Sprijinul Instituţional insuficient sau inexistent,competițiile pentru programe de granturi și alte dificultăți conduc frecvent la condiții de muncă care sunt problematice dacă nu precare.Libertatea oferită de munca de ansamblu este în același timp un blestem și o binecuvântare. Ansamblurile independente sunt practic predestinate a fi un motor pentru evoluția muzicală. Ele stimulează apariția de noi lucrări, formate de spectacole și dezbateri nu mai puțin decât redescoperirea muzicii uitate
Anglia
https://abo.org.uk/assets/files/News-and-Press/ABO-The-State-of-UKs-Orchestras-in-2019.pdf
Multe dintre orchestrele din Marea Britanie par să folosească cu succes finanțarea publică pentru a-și dezvolta rezistența și agilitatea necesară pentru a crește si celelalte fluxuri de venituri. Sondajul din 2019 dezvăluie o creștere cu 26% a venitului lor total față de 2016 (venitul pentru 2019 a fost un total de 148,6 milioane de lire sterline). Creșterea totală este formată din creșteri proporționale similare ale veniturilor obținute (din vânzarea de bilete, turnee, etc. Orchestrele din Marea Britanie stimulează investițiile interne prin creșterea sponsorizărilor din afara Angliei.
Cifrele reale pentru activitățile din 2019, setul de date se bazează pe returnări de la toate cele 44 de orchestre, iar cifrele financiare se bazează pe răspunsurile de la 38 orchestre.
Comparațiile financiare se bazează pe randamentele a unui eșantion de bază mai mic din 31 din cele 44 de orchestre. O notă tehnică mai lungă pentru acest sondaj este disponibilă la:
https://abo.org.uk/what-we-do
China
https://www.nyochina.com/
Acum există peste 70 de orchestre și multe dintre ele s-au format în ultimii cinci ani." În timp ce numărul orchestrelor este mic în comparație cu cel din SUA, care are 1.200 de orchestre simfonice, orchestrele americane depind de un public îmbătrânit, de donații și de sponsori filantropici.